Декоративни растения

Туя (Thuja) е род иглолистни дървета в семейство Кипарисови (Cupressaceae).


Туите са вечнозелени сравнително ниски дървета и храсти, макар и между тях да се срещат исполини като гигантската туя достигаща височина от 75 метра. Те имат гъста корона с листа подобни на люспи и силно разклонена коренова система. Шишарките са 1 – 2 сантиметра на съвсем къси дръжки почти на самите клонки, отначало са зелени, а като узреят стават кафяви.

Основните два вида туи са източна / произхождаща от Азия / и западна / нейната родина е Северна Америка /. В момента на всеки вид съществуват стотици подвидове и форми с разнообразни качества. В България се среща и още един вид – гигантската туя.

Обикновено жив плет от различни видове туи (Източна Туя, Туя Западна Кълбовидна,Смарагд,Туя Западна Стоуик) се сади в един ред, на разстояние между 30 и 60 см. корен от корен. В някои случаи, когато има нужда от по-гъст плет, за по-кратко време се прибягва и до двуредово засаждане, като двата реда sа разположени на зиг-заг. В такъв случай най-подходящо е да се остави разстояние от 45 см. между двата реда и 90 см. между отделните растения.

Наличности :

Чемшир дървовиден (Buxus sempervirens arboviscus)
Бързо разтяща разновидност на чемшира – достига годишен прираст от 10-15см.
Непретенциозен към почвата и подходящ за направа на бордюри, живи плетове, както и за градинарски скулптори.
От този храст можете да създадете /оформите/ каквото си помислите.
Подрязването става през април преди вегетацията и в края на юни втори път. Недейте да стрижете след 1 август, защото новия прираст не може да узрее достатъчно и през зимата измръзва.
Вид наземна част: Храст
Размер височина: 80-120
Температурен обхват: студоустойчив
Лист: вечнозелен
Слънце/сянка: слънце
Поливане: умерено

ПОПИТАЙТЕ ЗАНАШАТА ПРОДУКТОВА ГАМА И СУПЕР ПРОМОЦИИ!

офис: гр.София, бул.Черни връх № 57

+359 886 579 708